Orgelkoncert

Onsdag d. 11. november 2020, kl. 19:30
Ejby Kirke
Finn Evald

Inden for den klassiske musik taler man om de tre store B’er: Bach, Beethoven og Brahms. Denne koncert er baseret på tre store B’er, men Beethoven, som ikke for alvor har skrevet orgelmusik, er erstattet med et andet stort B: Buxtehude, den store danske komponist, som virkede det meste af sit liv som organist ved Mariakirken i Lübeck.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) er den komponist, der bliver spillet flest værker af. Koncerten indledes og afsluttes med et af de største af hans orgelværker. Præludium og Fuga i Es-dur. Dette værk indrammer hans store samling af orgelværker: Clavierübung Dritter Theil. Desuden spilles Triosonate i G-dur, et stykke skrevet i en sprudlende italiensk stil. Endvidere spilles nogle af de meget kendte orgelkoraler.

Af Dietrich Buxtehude (1637-1707) bliver spillet Passacaglia i d-mol - et af de mest kendte af hans værker med et meget originalt og særpræget udtryk. Nogen vil mene det bedste, han har skrevet!

Johannes Brahms (1833-1897) har ikke skrevet meget orgelmusik, men de værker han har skrevet er af meget høj kvalitet. Ved koncerten bliver der spillet et præludium i g-mol og en meget poetisk koral over julesalmen: "En rose så jeg skyde".

Finn Evald er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og havde debutkoncert fra solistklassen i 1975 efter studier hos blandt andre Aksel Andersen og i Paris hos Marie-Claire Alain og Gaston Litaize. Desuden flere studieophold i Holland og England. Finn Evald var i perioden 1986-2016 ansat som organist ved Roskilde Domkirke, hvor han også var leder af Roskilde Domkirkes Drengekor. Han indspillede flere cd'er på domkirkens berømte Raphaëlis-orgel. Finn Evald har virket som orgelsolist i ind- og udland og har i en årrække undervist i orgel, teori og orgelkundskab på Sjællands Kirkemusikskole.

Med denne koncert fortsætter vi fejringen af, at det er 25 år siden Ejby Kirke fik sit nye orgel, bygget af Gunnar Fabricius Husteds Orgelbyggeri.

Der er gratis adgang til koncerten.